Christina Carlsson, Örebro, har gått bort

Minnesord

Vår tidigare arbetskamrat Christina Carlsson, Örebro, har gått ur tiden efter längre tids sjukdom i en ålder av 60 år. Hon började sin karriär som arbetsterapeut 1995, först med några års pendling till Sörmland; Malmköping, Flen och Katrineholm.  År 2000 kom Christina till handkirurgen i Örebro och blev sedan kliniken trogen. Under många år var hon chef för handkirurgens rehabgrupp. Hon var även flerårig styrelseledamot och sekreterare i Svensk Förening för Handrehabilitering.

Christina var omtyckt och respekterad, med stor arbetskapacitet. Hon var mycket kunnig i sitt yrke som handterapeut, med unik känsla för ortostillverkning och förståelse för handens komplicerade konstruktion och funktion. Förutom kunskapsbärare verkade hon som kunskapsöverförare till såväl studenter, kollegor, handkirurger och sjukvårdsregionen i konsten att rehabilitera händer. Dessutom var hon en kunskapsutvecklare och bidrog till en rad intelligenta, innovativa och välpassande ortoser. Som chef var hon trygg och orädd.

Förutom yrkesskickligheten uppskattade vi hennes intresse och kunskap hon delade med sig om angående djurhållning, natur och kulturella företeelser. Detta berikade vår arbetsdag, ledde till många skratt, men också till eftertanke.

Christina hade många talanger. Ett par av dessa som inte alla känner till var hennes förmåga att formulera sig i text, något som renderade i fantastiska nyskrivna texter till Galenskaparnas låtar och som vi en gång gemensamt framförde som en mindre revy för vår klinik. En annan var känslan och noggrannheten för hur ett hem och en trädgård kan formges. Christina uppskattade fysisk aktivitet hon var en flitig deltagare vid Friskis&Svettis träningspass och ägnade sig med glädje åt längdskidåkning så länge hennes hälsa tillät.

Christinas hem och fritidshus var tillsammans med maken Kjell egenhändigt och omsorgsfullt renoverat från golv till tak, omgärdat av prunkande gröna oaser. Ytterligare en talang var hennes förmåga att ordna med fest och samkväm.  Vilket uppskattades mycket av vänner och arbetskamrater, och var en del av kittet som gjorde Handkirurgen vid USÖ till en fantastisk arbetsplats.

Oräkneliga är de patienter och kollegor som guidats och fått hjälp av Christinas trygga händer. Hon var en skicklig yrkeskvinna och chef som stod för kompetens, erfarenhet, generositet, kontinuitet, humanism, solidaritet och jämlikhet.

Christina lämnar ett tomrum och är djupt saknad av hennes tidigare arbetskamrater.

Eva Karlsson Schagerström
Marie Björk
Johan Niklasson